Segítség és ötletbörze kismamáknak, anyukáknak

Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

Mikulásváró matrica

2016. november 19. - eNeM

Aktív sajtkukac a gyermeked? Nem tudod rávenni a rendrakásra? Nem egy szószátyár típus és úgy kell kihúzni belőle, hogy mi történt aznap? Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

Bár a mi  kislányunk még nem tudja, mi is a Télapó, azért én már várom. Szeretném kitenni a kis cipőjét az ablakba, belecsempészni a meglepetést, és majd rávezetni, hogy ő fedezze fel, hogy van benne valami.

Addig is, amíg csak én várom a Télapót, azoknak van egy ötletem, akiknél a gyerekek már nagyobbak, és szeretnének csillámport csempészni az estékbe. Ha van már egy, kettő vagy több gyermek, netalán még az energiájuk is sok, nevelési célzatú is lehet a Mikulásváró matrica. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy A4 oldalnyi hely a falon, szekrény oldalán, egy lap vagy naptár és néhány matrica. A boltokban tonnaszámra adják az aktuális gyűjtőfüzetekbe ragasztható matricákat. Én ezekből szedtem össze egy maréknyit a lakásban.

Az éppen aktuális falinaptár, vagy egy kinyomtatott/rajzolt naptári hónapot ábrázoló lap már jó kiindulási pont. Ezzel rendszeresen, vagy alkalmakhoz kötve nemcsak azt követhetjük nyomon, mikor jön a vízvezeték szerelő, hanem azt is, hogy mi történt aznap. Esti fürdés előtt vagy után megkérdezhetjük a kicsiket, hogy milyen volt az óvodában, iskolában, jól viselkedett-e a tanító néni. Aki tud mondani valami pozitív dolgot, amit aznap csinált, az kap egy matricát arra a napra. Az ügyesebb gyerekek már maguk ragaszthatják. Fontos, hogy ez ne legyen zsarolási alap a kicsiknek. "Ha rossz leszel, nem kapsz matricát!"

De azt mondhatjuk, hogy beragasztjuk a matricákat, és amikor jön a Télapó, látni fogja, hogy milyen ügyes voltál, hogy milyen sok matricát kaptál. Szerintem az sem baj, ha úgy ítéljük meg, hogy aznapra nem jár a matrica. Ebben rejlik a nevelő célzat. De fontos azt is elmondani, hogy egy olyan ajándék amit a Mikulás vagy a Jézuska hoz, alanyi jogon jár. Legalábbis ez lenne a jó. Az csak egy plusz, hogy bizony a Télapó nagyon örül, ha látja, hogy milyen sok az ügyes kisgyermek.

Ebbe a feladatba jól bevonhatók az apukák, akik adott esetben egész nap dolgoznak. Így este az a pár óra még fontosabb, hogy érvényesüljön. Így ők is megbeszélhetik a nap eseményeit a gyerekekkel, és fontos döntési szerepet vállalnak azzal, hogy felvállalják a matrica osztást. Ezzel állást foglalnak (szülők egységes fellépése) egy esetleges konfliktus ügyében is. Pl.  "Karcsika az oviban elvette a játékom, én meg jól bokán rúgtam." Jó, hogy elmesélte a kicsi, meg is kell beszélni, de bizony ez esetben nem jár a matrica. "Öcsi kiborította a játékokat, de én összeszedtem, apa." Ezért bizony jár a matrica és a szóbeli pozitív visszacsatolás.

Jó ragasztást, és kérlek, osszad meg velünk a tapasztalatod, és ne feledd: Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugicsajszi.blog.hu/api/trackback/id/tr8311972016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdesAni 2016.11.30. 20:41:54

Nekünk nagyon bevált

eNeM 2016.11.30. 20:51:03

De jó, ezért már megérte :)
süti beállítások módosítása