Segítség és ötletbörze kismamáknak, anyukáknak

Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

Nyugi, Csajszi! Nem vagy egyedül!

Kelt tészta kezdőknek és haladóknak

2016. november 21. - eNeM

Már a munka mellett is meg kell gondolnia az embernek, hogy mit főz és süt. De akkor, amikor új családtag érkezik, ezt többszörösen érdemes átértékelni. Sokan azért nem vágnak bele egyes ételek elkészítésébe, mert túl bonyolult. Pedig lehet, hogy csak a megfelelő recept hiányzik! Talán az egyik ilyen mumus a kelt tészta. De itt a megoldás! Anyukám szuper tésztája, ami garantáltan összeáll, nem kell dagasztani míg leszakad a karod és biztos jó!

A recept anyuból kiindulva, aki általában egy kisebb hadseregre főz, 1 kg lisztre vonatkozik - ha ez sok, osszátok le a nektek megfelelő mennyiségre! Ne féljetek a leosztásnál, a negyed mokkáskanál sónál, csak szórjatok bele egy csipettel a negyed adag tésztához. p1011065.JPG

Alaprecept:

1 kg finomliszt
1 mk só
1/2 l tej
10 dkg cukor
1 csomag friss élesztő (vagy 2 csomag instant)2,5 dl étolaj

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáöntjük az olajat, és hozzákeverjük a szintén mikróban kicsit meglangyosított sóval elkevert lisztet. Ezt jól összedolgozzuk. A tészta nem igényel percekig tartó dagasztást, amikor lyukacsosan nyúlik, már jó. Hagyjuk kelni, pihenni kicsit. De ha erre nincs időnk, az sem baj. Csak takarjuk le amíg a megfelelő tölteléket elkészítjük, és vigyázzunk, hogy meg ne fázzon. Igen, a tészta hajlamos megfázni. Tegyük olyan helyre, ahol tuti nem nyitjuk rá az ablakot, ahol kellemes a hőmérséklet. A kelt tésztát alsó sütésen érdemes sütni, mert így az alulról jövő hő még tornázza felfelé. Bevallom, én az éppen bekapcsolt sütőbe szoktam tenni tojással vagy tejjel megkenve, és ahogy a sütő melegszik, szépen megkel és csókolom, nekem az pont jó! Anya még annyit tett hozzá, hogy amikor kivesszük, érdemes vízzel picit átkenni, hogy ne keményedjen meg a teteje.

És hogy miért is jó egy jó alaprecept? Mert attól függően, hogy beleteszem-e azt a 10 dkg cukrot, vagy csak 5-öt, lehet édes vagy sós alaptészta! Ezzel tádám, máris két lehetőségünk van.
Akik a sós ízt kedvelik jobban, azoknak jó sós, húsos, káposztás, krumplis kalácsoknak, baconnel és sajttal töltött párna-bukta akárminek. De kapaszkodjatok meg, ha nincs bevált pizzatészta recepted, annak is megfelel, csak önts bele olívaolajat!
Akik pedig édességnek készítik, bármelyik kalács és kenyér jellegű süteményt készíthetik vele. Erre példa, ha lekvárral kevered a hagyományos, keserű kakaóport, és  belekened a tésztába, lehet csokis croissant vagy kakaós csiga. Ha vajjal és ezzel a lekváros-kakaós-fahéjas keverékkel kened be, és feltekered, már szinte ünnepi kalácsot kapsz (erre hasonlít a BABKA nevű kalács, ami autentikus zsidó kalács, és nagyon finom). Dobhatsz bele aszalt gyümölcsöket is - itt már csak az a kérdés, mi van otthon a szekrényben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugicsajszi.blog.hu/api/trackback/id/tr811979694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása