Sok ebéd vagy vacsora jár úgy, hogy egy-egy része megmarad. Egy kis rizs, egy kis zöldségköret, a húslevesből a belefőtt apróságok, amikkel az ember már nem nagyon tud, vagy akar mit kezdeni. Mostanában kisebb adagokat készítek, mert Viki szereti a változatosságot. Sem időm, sem energiám nem engedi a nagy főzéseket. Több fogás vagy hosszas előkészület kizárva. De egy gyors hűtőtakarításra mindig kapható vagyok.
A megmaradt zöldségköret vagy hús mellé járó főtt krumpli, mind jó kiindulási alap egy krémleveshez. Ha megvan a kiindulási alap, kezdődhet a passzírozás, turmixolás egy kis plusz vízzel. Tegnap az előző napról bő lében főtt zöldségköret (zeller, krumpli, édesburgonya) alakult át, ami gyakorlatilag babakaja maradék volt. Mivel eleve volt egy kis lé alatta, összenyomkodtam, öntöttem hozzá még kb. fél liter vizet, és felforraltam. Amikor felforrt, hozzá öntöttem egy tasakos sütőtök krémlevest és lassú tűzön kevergetve megfőztem. Nagy sikere volt Miki és Viki is repetáztak belőle. A bolti krémlevesek tárháza széles, és így ezzel a tuninggal azért egészségesebbek is. Tudom ajánlani a tasakos sütőtök, sárgaborsó, rókagomba, erdei gomba krémleveseket.
Viki olykor-olykor azért kap már mű kaját is, de a kisebbeknek, vagy akik tudják tartani, hogy a gyermek 2 éves koráig nem adnak hozzáadott sót és cukrot, a következőt tudom javasolni. A hasonló zöldséges alapból kevesebb vízzel készítve, teljes kiőrlésű lisztes habarással sűrítsék a levest. Akkor, ha a saját anyagával szeretnéd sűríteni, akkor pedig érdemes még krumplit reszelni, vagy plusz apróra vágott zöldséget tenni a vízbe, és hozzá főzni a megmaradt keverékhez. Így ha a leendő leves sűrűjéből mersz, és azt kevered ki tejföllel, akkor nincs hozzáadott liszt sem a levesben.
A teljesen natúr krémleveshez pedig szerintem az egyik legfinomabb a zeller, vöröshagyma, édesburgonya vagy sárgarépa és a krumpli. A zeller karakteres, az édesburgonya és a vöröshagyma édes, a krumpli egészen puhára főzve pedig ikrás sűrítő. Ízléstől függően illik hozzá a provance fűszerkeverék vagy a borsikafű. Ez utóbbit az érzékeny gyomrúak vagy gyerekek is fogyaszthatják. Itt azonban ügyelni kell arra, hogy annyi vízben főzd a zöldségeket, ami ellepi, hogy turmixolás után kellően sűrű maradjon. Akkor még mindig önthetsz és forralhatsz hozzá vizet.
*A képen egy nagyrészt brokkolis zöldséges krémleves látható tejföllel és pirított hagymával.