Mama és Papa jöttek értünk, és a 4. adventi vasárnapot velük töltöttük. Azért, hogy Miki se szomorkodjon itthon, kapott egy doboz kekszet. Ez a keksz akkora sikert aratott nálunk, hogy megosztom Tesóm és Anyukám receptjét. Miki saját bevallása szerint csak tömte, és Viki is evett 4-5 kekszet tízóraira. Én pedig? A kora délutáni kávé mellé (is) ropogtatom, és már beírtam a karácsonyi menetrendbe, hogy mi is sütünk!
Zabpelyhes keksz recept
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely (én apró szeműt használok), 10dkg finomliszt, ½ tk fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék), ½ tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor (vagy kevés méz - 1-2 év alatti gyermekeknek nem!), 1 tojás, 1 tk rum aroma (elhagyható).
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A száraz hozzávalókat és a rum aromát összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, beletesszük a tojást és megint összedolgozzuk a masszát. Hozzákeverjük a száraz összetevőket és jól összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk dió nagyságú halmokat és 20 perc alatt megsütjük őket. Akkor jók, ha az alja már zsemlebarna színűre sült. Amikor kivesszük a sütőből a tepsit, akkor a sütik még omlósak és puhák, ekkor kis lapáttal óvatosan el kell választani az aljukat a sütőpapírtól, aztán hagyjuk őket a sütőpapíron tovább hűlni. Amikor már langyosak, akkor fognak megszilárdulni kívülről, belülről továbbra is omlósak maradnak.
Sütési hőfok: 175 fok, Sütési idő: 20 perc, Sütési mód: alsó felső sütés (légkeverés nélkül)