A picur ebédje és az ünnepi fogáshoz a köret is nálunk mind-mind a kuktában készül. Nincs olyan hét, hogy ne lenne a gáztűzhelyen, és szinte állandó vendége a mosogatónak is. Annyit használom, mintha szinte csak ez az egy edényem lenne amiben főzünk.
Most elsősorban a felnőtt ételekről beszélnék kicsit, de hozzátáplálás témában is írok majd egy kukta bejegyzést.
Rizs főzése
Miki jobban szereti a pergősebb rizst, én viszont a kicsit szottyosabbra hajlok. De nem kell aggódni, mindkettő elkészíthető a kuktában. A pergősebb rizshez jobban le kell pirítani a rizst, és 1egész és 1/3-ad vízzel kell lecsukni. A nedvesebb rizshez másfélszeres vízmennyiséggel főzök. Ha már rizottó jelleget szeretnél, ne pirítsd le nagyon a rizst.
Konkrét arányokkal nézve a pergősebb rizs
300ml rizst 2ek olajon pirítani, amíg az üvegesedés után már enyhe sárgásbarnás színt kezd kapni, majd 400 ml vízzel felönteni (én nem sózom, hanem 1 csapott tk vegetával ízesítem a rizst).
Tarhonya főzése
300ml tarhonya 3-4ek olajon pirítani, amíg már enyhe barnás színt kezd kapni, majd 450-500 ml vízzel felönteni (én nem sózom, hanem 1 csapott tk vegetával ízesítem). Ezt követően ugyanaz, mint a rizsnél, füttyszóig (vagy csak intenzív forgásig és gőzképződésig) főzni, utána lekapcsolni és később átkeverni és visszacsukni.
Párolt zöldségek
Akár friss, akár mirelit, pillanatok alatt elkészül a zöldség a kuktában. Tetszőleges ízesítés mellett 1-1,5 dl vízzel intenzív gőzképződésig kell csak főzni, utána lekapcsolni. Amikor fel lehet nyitni a kuktát, már ott mosolyognak benne a kész párolt zöldségek.
Zöldséges rizs
Akár rizibizi, akár zöldbabos rizs, kukoricás, vegyes zöldséges rizsköret, mind egyszerűen elkészíthető. A rizst le kell pirítani, hozzákeverni a kívánt zöldséget, ráönteni a vizet, ízesíteni ha szükséges és füttyszóig főzni, majd lekapcsolni, egyszer újrakeverni.
Krumpli-répa-hagyma köret
Az egyik kedvenc trióm a krumpli, répa, és a vöröshagyma (3:2:1 arányban). Ha ezt a három zöldséget főzöd, párolod együtt, nagyszerű édeskés, laktató köretet kapsz, ami jó fehér és vörös húsokhoz is. Szeretem csak sóval és őrölt köménnyel, hogy domináljon a három zöldség íze. De ha másra vágysz, lehet hozzá keverni joghurtos-tárkonyos vagy tejfölös-borsikafüves keveréket, ami ismét más hangulatot idéz.